Youraway
Image default
Business

Banken – wat is een bank?

Banken zorgen ervoor dat de vraag naar geld en het aanbod van geld bij elkaar komen. Sommige mensen hebben geld over. Dit geld kunnen zij dan gebruiken om te sparen bij een bank. De bank geeft hier rente voor. Rente is het extra geld wat je van de bank krijgt, omdat je spaart bij de bank.
Andere mensen hebben weer geld nodig, om bijvoorbeeld een huis te kopen. Zij kunnen dan een lening of een hypotheek bij de bank afsluiten. De bank kijkt dan altijd eerst of iemand het geld ook terug kan betalen, door te kijken of iemand toekomstige inkomsten heeft en wat iemand zelf al aan spaargeld bezit. Meer informatie via onze blogwebsite zakelijk-holland.nl

Spaargeld

Wat doet een bank nou eigenlijk met jouw spaargeld? Wanneer je jouw geld op een spaarrekening zet bij een bank, geef je jouw geld eigenlijk in bruikleen aan de bank. De bank mag jouw geld dus gebruiken, voor bijvoorbeeld het verstrekken van leningen. Als bedankje hiervoor, geeft de bank jou rente. Extra geld over het voor het geld dat zij mogen gebruiken van jou spaarrekening. Meestal is dit een paar procent. Hoeveel dit is hangt ook af van wat voor soort spaarrekening je hebt. Heb je een spaarrekening waar het geld vaststaat? Dan zal de rente hoger zijn, dan wanneer je altijd vrij bent om je geld op te nemen.

Maar wat gebeurt er nu? De rentes bij de banken worden steeds lager. U zult zich misschien wel afvragen hoe dat komt en wat u hier eventueel aan kunt doen.
Dat de banken steeds lagere rentes aanbieden voor spaarrekeningen, heeft te maken met de Europees Centrale Bank. De Europees Centrale Bank, heeft de afgelopen jaren zijn rentetarieven flink omhoog gegooid. Dit hebben zij gedaan om de economische groei in Europa te verbeteren.
Wat houdt dit nu precies in? Dat de Europees Centrale Bank zijn rente omhoog heeft gegooid, betekent dat banken die sparen bij de Europees Centrale Bank, geld moeten bijbetalen om te mogen sparen. De zogenaamde negatieve rente. Om dit te compenseren, gaan de rentes in Nederland behoorlijk omlaag.

Wat te doen bij lage spaarrentes

Je denkt nu misschien, wat zonde van mijn geld. Straks moet ik ook negatieve rente gaan betalen. In een aantal landen is dit al het geval. Echter, al het geld van je spaarrekening afhalen, is ook geen oplossing. Wat je beter kunt doen, als je het geld kunt missen, is je geld op een termijndeposito te laten staan. Termijndeposito’s zijn spaarrekeningen, (dit hoeft niet eens bij je eigen bank te zijn), waar je jouw geld vastzet voor een bepaalde periode. Je kunt dus voor een paar jaar niet bij je geld.
Doordat je niet bij je geld kunt, geven banken ook hogere rentes. Zij kunnen jouw geld immers voor langere periode gebruiken. Hoe langer je jouw geld dus vastzet, hoe hoger de rente zal zijn die je gaat krijgen.

Dit zou natuurlijk alleen een oplossing zijn voor de mensen die hun spaargeld voor langere tijd kunnen missen. Voor de overige mensen is het gewoon afwachten wat de toekomst ons brengt op bankengebied. Afwachten dus.