Youraway
Image default
Business

Beroemde schilderijen Vincent Van Gogh

Vincent van Gogh is samen met Rembrandt van Rijn ongetwijfeld de meest bekende kunstschilder van Nederland. Er zijn vele films over zijn leven gemaakt, een museum naar hem vernoemd en er is zelfs een escape room over van Gogh.

In zijn leven heeft Vincent van Gogh vele schilderijen gemaakt. Hier volgt een lijstje van zijn meest beroemde werken.

De aardappeleters

Dit schilderij werd in het jaar 1885 geschilderd in Nuenen. Naar horen zeggen is de huiskamer van de familie De Groot te zien op dit kunstwerk. Met het schilderij van deze etende boerenfamilie wilde Van Gogh benadrukken dat deze harde werkers hun maaltijd eerlijk hebben verdiend met hun handen. Het werk is te bezichtigen in het Van Gogh museum in Amsterdam.

Zonnebloemen

De zonnebloemen bestaan uit een serie van verschillende schilderijen. Er zijn 3 versies waarop 15 zonnebloemen te zien zijn. Maar ook 2 versies waarop 12 zonnebloemen zijn afgebeeld. In totaal heeft Van Gogh ruim een half jaar gewijd aan het maken van deze serie. De werken laten de levensfases van de zonnebloemen zien: van volle bloei tot verwildering.

Tegenwoordig hangen de zonnebloemen verspreid over verschillende museums in de wereld. Een van de versies hangt bijvoorbeeld in het Neue Pinakothek Museum in München.

De slaapkamer

Ook van de slaapkamer bestaan verschillende versies van. De schilderijen zijn nagenoeg identiek en hangen respectievelijk in het van Gogh Museum, het Art Institute in Chicago en in het Musée d’Orsay in Parijs.

Deze schilderijen laten zien hoe de kamer van Van Gogh in Arles eruit ziet. Je ziet dat hij veel eigen werken aan de muur heeft hangen.

Sterrennacht

Dit meesterwerk hangt in het Museum of Modern Art in New York City en is wellicht het meest beroemde schilderij van Vincent Van Gogh. Op het kunstwerk is het uitzicht te zien vanuit zijn kamer in Saint-Rémy-de-Provence, waarvoor hij vanwege een psychiatrische behandeling werd opgenomen. Het schilderij is geschilderd in de periode waarin Van Gogh veel paniekaanvallen had. De emotionele lading is dan ook van het werk af te lezen.