Youraway
Image default
Business

Internet Marketing heden ten dage noodzaak

Vroeger sprak men over internet marketing, tegenwoordig nog steeds, maar daarnaast zeker zo veel over internet marketing. De groei en het gebruik van het internet is de laatste jaren enorm toegenomen en deze trend zal zich nog doorzetten. Zonder internet kan de huidige generatie het leven niet meer voorstellen en dus is er marketing noodzakelijk gericht op het internet en dat is dus internet marketing. Het is dus voor te stellen dat internet marketing het snelst veranderende en creatiefst marketing segment, niet onlogisch want niets groeit zo snel en divers als de online wereld. Het moet smart phones, tablets, laptops en PC´s “verbinden” en inspelen op trens als Social Media en dergelijke. Het mooie van internet marketing is dat het eenvoudig grens – en taal overschrijdend werkt.

Historie internet marketing

Het internet begon vaste bodem (en stabiliteit) te krijgen rond 1993. Logisch dat vanaf die tijd ook commercie (lees het zakenleven) interesse begon te tonen. Omdat de achtergrond van het internet (verbinden van universiteiten en militaire zaken, dus vooral niet commercieel) absoluut niet zakelijk was, was het lastig om het internet in te zetten voor commerciële diensten. Enkele jaren later waren de eerste organisaties instaat de eerste bedrijven zich op het internet te profileren, of dit werkelijk commercieel was, was op dat moment niet duidelijk, maar ze waren daar (en het grappige is, enkele van de pioniers van toen, zijn nu grote multinationals). De eerst bekende namen waren bijvoorbeeld Yahoo en Amazon. Een groot nadeel van het internet in die tijd was de onvindbaarheid van informatie, iets dat men zich tegenwoordig niet meer kan voorstellen (het woord “googelen” is een begrip geworden). Echter de informatie die op het internet geplaatst werd nam steeds meer toe. Er kwam logischerwijze een behoefte die informatie eenvoudiger te vinden. De eerste zoek machines werden ontwikkelt en actief (Alta Vista, Excite en Info seek waren enkele voorbeelden). Het nadeel was de gebruikers onvriendelijkheid en de en onnauwkeurigheid. Kort voor 2000 ontstond Google en sindsdien hebben ze vrijwel de gehele zoek machine wereld in handen. Dankzij de goede en eenvoudige vindbaarheid ging het snel met de groei van het internet. Hierdoor ontstond de behoefte aan goede marketing. Steeds meer commerciële sites ontstonden, waardoor de druk op marketing nog meer toenam, hierdoor ontstond internet marketing.

Internet marketing en social media

Dankzij de mogelijkheden die Web 2.0 (vanaf ongeveer 2005) bood ontstond er iets geheel nieuws, in eerste instantie zonder commerciële bedoelingen, sociale netwerken. Wat uiteindelijk door ontwikkeld is naar social media. Nieuwe hulpmiddelen maakten het zeer eenvoudig persoonlijke, op maat gemaakte, webpagina´s te ontwikkelen. Een steeds meer gepersonaliseerd manier van internet marketing was nodig om hierop in te spelen. De marketing afdelingen moesten (en moeten) steeds creatiever worden om de doelgroep te bereiken en, nog belangrijker, de doelgroep zover te krijgen dat ze via de sociale netwerken zelfs aanbevelingen aan “vrienden” gaan doen. Veel websites maken gebruik van social media buttons, hierdoor kan hun informatie dit steeds verder verspreid worden. Het mag duidelijk zijn dat internet marketing steeds verandert en groeit.