Youraway
Image default
Business

Matrijzen & Spuitgieten

kEen matrijs wordt ook wel een mal of gietvorm genoemd. In feite is een matrijs de negatieve vorm of contravorm van het product dat men wenst te maken. Er zijn verschillende soorten matrijzen. Het materiaal en de vorm van een matrijs is afhankelijk van het product dat men wil produceren. Daarnaast is ook de temperatuur en druk van groot belang voor het ontwerp en de vormgeving van de matrijs. Matrijzen kunnen in verschillende machines worden geplaatst en worden voor verschillende producten en materialen gebruikt.

Zo zijn er enkelvoudige en meervoudige matrijzen. Een enkelvoudige matrijs produceert één product per cyclus. Een meervoudige matrijs produceert meer dan één product per cyclus. Of je een enkelvoudige of meervoudige matrijs nodig hebt, hangt af van het aantal producten dat je wilt produceren binnen een bepaalde tijd.

Voor bijvoorbeeld spuitgieten van kunststoffen wordt gebruik gemaakt van diverse soorten matrijzen. Bij deze techniek wordt een hoeveelheid verhitte en daardoor vloeibaar geworden kunststof onder hoge druk in een matrijs gespoten. Dit proces is geschikt om snel – en daardoor voordelig – te produceren.

Producten die veelal worden gemaakt door kunststof spuitgieten zijn b.v. kunststof profielen, speelgoed, emmers, verbanddozen, maar ook vensterbanken of dakgoten.

https://www.acodeq.nl/kunststof-spuitgieten/