Youraway
Image default
Business

Mining van Bitcoins

Blockchaintechnologie maakt decentralisatie mogelijk. Decentralisatie houdt in dat er geen centrale autoriteit nodig is om het netwerk te overzien, zoals een bank, bedrijf of overheid. Er is dan wel een vervangend systeem nodig om het netwerk te beheren.

Het beheren moet op de juiste manier gebeuren om ervoor te zorgen dat alle accounts en transacties altijd up-to-date zijn. Daarnaast is het van belang er zeker van te kunnen zijn dat niemand met accounts knoeit of andermans geld probeert te spenderen.

Om het netwerk decentraal te kunnen beheren kwam Satoshi Nakamoto (oprichter van Bitcoin en grondlegger van de blockchaintechnologie) met het idee van een ‘miner’, wat eigenlijk een computer is die Bitcoin software draait.

Het enige wat deze software de hele tijd probeert te doen, is het oplossen van extreem ingewikkelde wiskundige problemen. Deze problemen zijn zo ingewikkeld dat je in principe alleen de oplossing kan raden (een ‘educated guess’ welteverstaan).

Denk aan een wedstrijd waarbij je het gewicht van een taart moet raden. Je mag oneindig vaak een poging wagen, maar degene die het als eerst goed heeft wint. De kandidaat die het snelst kan raden heeft een hogere kans om te winnen. Zo werkt dit ook bij het minen; hoe meer ‘hash power’, oftewel rekenkracht een computer heeft, des te groter de kans is dat die computer een block oplost. 

Als je liever niet Bitcoins wilt minen, kun je bij Bitvavo eenvoudig Bitcoin kopen.