Youraway
Image default
Business

Wat kost een creditcard nou echt?

Creditcards maken het kopen van dingen gemakkelijk, maar tegen een aanzienlijke prijs. Aanbiedingen met een creditcard zijn moeilijk te weerstaan. Het zou moeilijk zijn voor de meeste mensen om een aanbod te laten liggen voor een 56-inch plasmatelevisie ter waarde van €2500 voor slechts €50 per maand met een creditcard. Hoewel veel mensen zich een maandelijkse betaling van 50 euro kunnen veroorloven, realiseren ze zich misschien niet dat ze uiteindelijk veel rente zullen betalen.

De kosten van het betalen een credit card

Wat kost een creditcard? Het is een veel voorkomende fout om te wennen aan het betalen van slechts het minimumbedrag dat je aan je creditcardrekening moet betalen. Een kleine maandelijkse betaling kan onbeduidend lijken. Echter, de betaling kan er niet zo onbeduidend uitzien als je de werkelijke kosten van creditcards en rente begrijpt.

Laten we zeggen dat je echt en een nieuwe plasma-tv wil kopen voor 2500 euro. Je gebruikt een creditcard met een jaarlijks percentage van 18 procent. Je minimale maandelijkse betaling kan zo laag zijn als € 50, zoals in het voorbeeld hierboven vermeld, maar om je totale kosten op lange termijn te berekenen, moet je weten hoe je minimale betaling werd bepaald.

Wat kost een creditcard? Hoe worden minimumbetalingen berekend?

Een minimale betaling wordt meestal bepaald door een percentage van je totale saldo te gebruiken. Het percentage is meestal ongeveer 2 procent, maar kan variëren afhankelijk van de kaart. Houd er rekening mee dat de minimale betaling gaat naar de rentekosten en naar het oorspronkelijke bedrag dat je verschuldigd bent. In dit geval was het oorspronkelijke bedrag 2.500 euro.

Voor de plasma televisie van 2.500 euro, zou 2 procent van je oorspronkelijke schuld 50 euro zijn. Met een rente van 18 procent zou je betaling 38 euro aan rente en 13 euro in de richting van je €2500 dekken. Na de eerste betaling ben je dus nog steeds 2487 euro verschuldigd. De basisformule is:

  • Deel 18 procent door 360 dagen van het jaar wat gelijk is aan .05 procent.
  • Vermenigvuldig .05 procent met 30 kalenderdagen, dat is 1,5.
  • Tot slot, vermenigvuldig 1,5 met het oorspronkelijke saldo van €2500 dat gelijk is aan €37,50 (€38 afgerond) aan rente.

Wat kost een creditcard? De werkelijke kosten van de aankoop:

Als je slechts 2 procent van je maandelijks verschuldigde saldo zou betalen, zou het 334 maanden duren om je schuld af te lossen. Met andere woorden, het zou 28 jaar duren om een schuld van 2.500 euro af te lossen. De televisie zal waarschijnlijk gestopt zijn met werken lang voordat je deze hebt afbetaald. Zelfs als je 28 jaar lang zou hebben betaald, zou je 5.887 euro aan rente hebben betaald. Je werkelijke kosten voor de 56-inch plasmatelevisie zou uiteindelijk 8397 euro bedragen. Stel je voor wat je zou hebben verdiend als je de € 50 op een spaarrekening zou zetten gedurende 28 jaar. Zelfs bij de huidige lage tarieven van vandaag, zou het een aanzienlijk bedrag zijn geweest.

Val niet in de creditcardval

Veel mensen worden verleid door de kredietadvertenties en deals die te mooi zijn om waar te zijn. Als je kijkt naar de lange termijn gevolgen, dan zal je zien dat de lage maandelijkse betaling uiteindelijk veel meer geld kost. Het is een goed idee om te leren over hoeveel een creditcardtransactie echt zou kosten voordat je een aankoop doet. Je kunt dit zelf controleren met behulp van een krediet- en schuldmanagementcalculator.

Hoe verschillende tarieven de totale kosten zullen beïnvloeden
Kredietmaatschappijen maken meestal enorme winsten door het aanbieden van teasertarieven en lage minimumbetalingen. Het is een manier om hun inkomen te behouden door consumenten 10, 20 of zelfs 30 jaar lang in de schulden te houden. In plaats daarvan zou je overwegen om een spaarrekening op te bouwen door te storten wat je zou hebben uitgegeven aan je minimale maandelijkse creditcardbetalingen.