Youraway
Image default
Business

Werknemers motiveren

Als je een ondernemer bent met personeel of je bent manager bij een bedrijf, dan heb je vast wel eens nagedacht over de vraag: Hoe krijg ik het voor elkaar dat mijn werknemers gemotiveerd zijn en blijven? Dit is namelijk erg belangrijk, want gemotiveerde werknemers werken hard en leveren vaak goede resultaten. Ook is het erg belangrijk voor de sfeer om gemotiveerde mensen om je heen te hebben.

 

Het is de taak van de manager om ervoor te zorgen dat de medewerkers gemotiveerd zijn en dus een goede balans hebben van hoeveel werk ze doen. Je wilt natuurlijk ook niet dat de werknemers zichzelf voorbij werken, maar ook niet dat ze uit hun neus zitten te eten. Daarom is het als manager belangrijk om te weten wat je werknemers doen en wat hun motivaties daarvoor zijn. Werknemers moeten zich begrepen voelen, voordat je in gesprek kunt gaan over deze factoren, zoals tijdens functioneringsgesprekken of loopbaangesprekken. Ook dingen die medewerkers in de weg zitten tijdens het werk, moet je van op de hoogte zijn. Demotiverende factoren kunnen zorgen voor slechte resultaten en conflicten op de werkvloer, ook moet de sfeer eronder lijden. Als werknemers hierdoor niet meer goed met elkaar kunnen samenwerken, heb je een probleem, want samenwerking is een belangrijk aspect in een bedrijf.

 

Weet je niet zo goed of je werknemers wel tevreden zijn met hoe het gaat in het bedrijf, dan kun je een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) doen. Dit onderzoek wijst uit hoe de werknemers presteren, maar ook hoe ze zich daarbij voelen. Factoren die hierbij onder andere meespelen zijn: werkdruk, stress, ziekteverzuim, veiligheid, collega’s, productiviteit, de leidinggevende en de beloning. Meestal is een MTO in de vorm van een online vragenlijst. Op deze manier kan het makkelijk ingevuld worden door veel werknemers, zonder dat het een tijdrovende klus wordt. Als het goed is geeft het MTO je meer inzicht in de werknemers. Je kunt ook altijd nog loopbaanbegeleiding aanbieden.